Groep Dirk De Groof | EPC residentieel

Energieprestatiecertificaat Residentieel (EPC R)

Breng de energiezuinigheid van je woning in kaart

Een energieprestatiecertificaat Residentieel (EPC R) informeert over de energiezuinigheid van een woning, zoals eengezinswoningen, appartementen, studio’s en collectieve woongebouwen. 

 

Een EPC bevat onder andere het E-peil en een energielabel van het gebouw. Dat is belangrijke info, want hoe gunstiger het EPC, hoe lager de energiekosten en de uitstoot van het gebouw.

 

Onze experts brengen het EPC voor jou in orde, van A tot Z. Bekijk de veelgestelde vragen over EPC of vraag meteen je offerte aan!

Vraag je offerte aan
 icon arrow

Alles wat je moeten weten over EPC Residentieel

Waarom heb ik een EPC nodig? plus minus

Een energieprestatiecertificaat informeert over de energiezuinigheid van een gebouw of woning. Het bevat onder andere het E-peil en een energielabel van het gebouw. Hoe gunstiger het EPC, hoe lager de energiekosten en de uitstoot van het gebouw en hoe aantrekkelijker het gebouw is voor kopers en huurders. Op die manier moedigt het EPC ook eigenaars aan om nieuwe en bestaande gebouwen energiezuiniger te maken. 

Hoe wordt een EPC opgesteld? plus minus

  1. Inspectie van het gebouw ter plaatse.
  2. Opmeting en onderzoek van vloeren, muren, dak, ramen en deuren, isolatiematerialen, verwarmingsinstallatie, sanitaire installatie …
  3. Ingave van de resultaten in een door de overheid ter beschikking gestelde software
  4. Berekening van de energiescore en opmaak van het EPC, voorzien van een foto van het gebouw
  5. Opmaak van het EPC
  6. Ondertekening van het EPC
  7. Overhandiging van het EPC aan de eigenaar van het gebouw

Welke documenten moet ik voorleggen voor een EPC? plus minus

Jij kan de volgende gegevens en documenten ter beschikking stellen om het bezoek ter plaatse vlotter te laten verlopen:

  1. “As-built” plannen van het gebouw, schetsen …
  2. Bouwaanvraag of -vergunning
  3. Facturen en offertes van aannemers, bouwmaterialen, isolatiematerialen, verwarmings- en sanitaire installaties
  4. Technische documentatie van gebruikte materialen van verwarmingsinstallatie, lastenboeken, meetstaten, relevante foto’s
  5. Andere relevante info over het gebouw

Let op: Offertes worden niet als wettelijke bewijsstukken aanvaard, tenzij in combinatie met een factuur of indien wordt vastgesteld dat de offerte is uitgevoerd. Officiële facturen van aannemers zijn wel rechtsgeldig, mits vermelding van het adres waar het EPC wordt opgemaakt.

Aan wie wordt het EPC overhandigd? plus minus

Bij verkoop

Het originele EPC wordt overhandigd aan de huidige eigenaar en wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar bij het verlijden van de notariële akte.

 

Bij verhuur

Het originele EPC wordt overhandigd aan de eigenaar die dit, op vraag van de huurder, dient te tonen.

Ik heb energiebesparende investeringen gemaakt. Is het gunstig om een nieuw EPC te laten opmaken? plus minus

Het is steeds interessant om als verhuurder of verkoper een nieuwe EPC te laten opmaken na energiebesparende investeringen. Een betere EPC-score maakt jouw vastgoed namelijk interessanter op de vastgoedmarkt. 

Heb je een woning met een slechte energieprestatie volgens een EPC opgemaakt in 2019 of later? Als je de woning binnen de 5 jaar grondig renoveert, in die mate dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kan je hiervoor vanaf 2021 een premie krijgen.

Hoe lang is een EPC geldig? plus minus

Het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig (ook als je het gebouw binnen die tijd verkoopt of verhuurt).

Wie maakt mijn EPC op? plus minus

Voor de opmaak van jouw EPC stellen we een bekwame energiedeskundige aan, die erkend is door de Vlaamse overheid en op de hoogte is van de wijzigende wetgeving. 

Wat staat er in een energieprestatiecertificaat? plus minus

  • De identificatiegegevens van het gebouw, adres en type gebouw
  • Een kengetal in kWh/m² (= de energiescore)
  • Op de EPC’s opgemaakt na 1 januari 2019 staat ook een label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht), dit wordt aangeduid op een kleurenbalk van groen (= zeer energiezuinig) naar rood (= weinig energiezuinig)
  • De opsteller van het certificaat
  • De gegevens van de energiedeskundige
  • Een detaillering van het energieverlies
  • Aanbevelingen voor energiebesparende investeringen

Hoe zit het met het EPC voor publieke gebouwen? plus minus

Het EPC is verplicht voor publieke gebouwen waarin publieke organisaties gevestigd zijn die aan een groot aantal personen overheidsdiensten verstrekken. Een EPC voor publieke gebouwen wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige type C (of een interne energiedeskundige) en is gebaseerd op de gemeten (werkelijke) jaarverbruiken van de publieke organisatie.

Hoe evolueerde de wetgeving rond EPC? plus minus

  • Sinds 1 november 2008 is een energieprestatiecertificaat verplicht bij verkoop van woningen en appartementen. Vanaf 2022 komen bij verkoop enkel nog EPC’s in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 01/01/2019. Het nieuwe EPC moet reeds aanwezig zijn bij het te koop stellen.

 

  • Sinds 1 januari 2009 is een EPC verplicht bij verhuur van woningen en appartementen.

 

  • Sinds 1 januari 2012 is het verplicht om het berekend energieverbruik (= kengetal) en het adres van de woongelegenheid, of de unieke code van EPC te vermelden in commerciële advertenties waarin de woongelegenheid te koop of te huur wordt aangeboden. Op de EPC’s opgemaakt na 1 januari 2019 staat ook een label  van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

 

  • Sinds 2020 is het verplicht om bij verkoop en verhuur van kleine, niet-residentiële eenheden een EPC aanwezig zijn.

 

  • Vanaf 2022 moeten appartementsgebouwen over een EPC van de gemeenschappelijke delen van het gebouw beschikken. Deze verplichting geldt algemeen en staat dus los van verkoop en verhuur. Op initiatief van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wordt de verplichting gefaseerd ingevoerd in functie van de grootte van het appartementsgebouw. 

 

  • Vanaf 1 april 2022 is een EPC ook verplicht bij een verkoop zonder publiciteit, bij erfpacht en opstalrecht.

 

  • Vanaf 2023 zal het EPC voor grote, niet-residentiële eenheden ingevoerd worden. Deze EPC’s zullen opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige type D.

Wenst u meer informatie?

Kom vrijblijvend langs om uw project te bespreken.

icon arrow

VRAAG EEN OFFERTE AAN