Groep Dirk De Groof | Asbestattest

Asbestattest

Een gebouw verkopen of overdragen? Laat een asbestattest opmaken

Vanaf 2023 moet elke gebouweigenaar over een asbestattest beschikken bij overdracht of verkoop van een gebouw. Deze maatregel kadert in het Vlaamse asbestafbouwbeleid. Daarmee wil de Vlaamse Regering zo snel mogelijk alle asbesthoudende gebouwen in kaart brengen en asbestveilig maken. 

Vanaf 2032 moet elke gebouweigenaar over een asbestattest beschikken, ook als het gebouw niet verkocht wordt. Op deze pagina lees je alle info. Wil je een asbestattest laten opmaken door een expert? Onze deskundigen staan klaar voor jou.

Vraag je offerte aan
 icon arrow

Alles wat je moeten weten over het asbestattest

Wat is een asbestattest? plus minus

Een asbestattest geeft een overzicht van de aanwezige asbestverdachte of asbesthoudende materialen in het gebouw. Via het asbestattest krijgen zowel de (nieuwe) eigenaar, alsook de gebruikers van het gebouw inzicht over de asbesthoudende toepassingen. 

Het asbestattest bevat ook advies over hoe je het gebouw asbestveilig kan maken. Je moet het asbestattest laten opmaken vóór de ondertekening van de compromis. Een kopie van het asbestattest dient bezorgd te worden aan de notaris.

Wanneer moet je over een asbestattest beschikken? plus minus

Er is inventarisatieplicht bij verkoop of overdracht. Het asbestattest moet bij verkoop aanwezig zijn bij ondertekening van de compromis (sinds 23/11/2022). 

Vanaf 2032 zal er een inventarisatieplicht zijn voor elke gebouweigenaar, ongeacht het gebouw verkocht zal worden of niet.

De verplichting is van toepassing bij gebouwen met een bouwjaar < 2001 en met een minimum oppervlakte van 20 m².

Hoe lang is een asbestattest geldig? plus minus

De standaard geldigheidsduur van het asbestattest is 10 jaar.  Deze geldigheidsduur wordt ingekort tot 5 jaar, zodra er sprake is van minstens één asbesthoudend materiaal met hoog materiaalrisico. 

De geldigheid van het attest vervalt automatisch zodra de geldigheidsduur verstrijkt.

Wie maakt een asbestattest op? plus minus

Bij Dirk De Groof kan je terecht voor een deskundig asbestexpert die een asbestattest voor jouw gebouw kan opmaken. 

Wat zegt de Vlaamse wetgeving over het asbestattest? plus minus

Het asbestattest kadert in het Vlaamse asbestafbouwbeleid. De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen.  Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil de Vlaamse overheid haar grondgebied tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken.

Wenst u meer informatie?

Kom vrijblijvend langs om uw project te bespreken

icon arrow

VRAAG EEN OFFERTE AAN