VENTILATIEVERSLAGGEVING VOOR RESIDENTIËLE GEBOUWEN
Bij een steeds luchtdichtere woongelegenheid hoort een goede luchtcirculatie om allerlei kwalen en ongemakken te voorkomen en een gezonde leefomgeving te bekomen.
De ventilatieverslaggever is dan ook diegene die zowel in ontwerpfase als in eindfase de verluchtingsinstallatie ontwerpt en controle uitvoert op de goede werking ervan, dit onder toezicht van een kwaliteitsorganisme.
De opdracht van ventilatieverslaggeving wordt bondig geëxpliceerd.
Het betreft twee nieuwe verplichtingen voor de aangifteplichtige (in EPB-regelgeving) volgens het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2015.
Ventilatievoorontwerp (VVO)
In dit verslag worden de onderlinge verbanden tussen het ventilatiesysteem en de bouwkundige aspecten afgetoetst.
Ventilatieprestatieverslag (VPV)
In dit verslag worden de kenmerken en de behaalde prestaties van het ventilatiesysteem getoetst aan de prestatiecriteria, opgesteld in de technische specificatie “STS-P 73-1 – Systemen voor basis ventilatie in residentiële toepassingen”.
M.a.w. :
De ventilatieverslaggever moet verslag uitbrengen van alle prestaties van het aanwezige ventilatiesysteem (m.b.t. roosters, doorstroomopeningen, debieten, balanssituatie, warmteterugwinning, vermogen, geluid…) in de databank van de kwaliteitsorganisatie.
Kortom:
Alle EPB-gerelateerde prestaties van de as-built ventilatie-installatie worden in dit verslag opgenomen.
Een ventilatieverslaggever moet er voor zorgen dat
- een ventilatievoorontwerp wordt opgemaakt en opgeladen in de databank van de kwaliteitsorganisatie;
- er verslag van alle prestaties van het ventilatiesysteem wordt uitgebracht in de databank van de kwaliteitsorganisatie;
Hierna genereert die databank een prestatieverslag (met een unieke code) van het geplaatste ventilatiesysteem.
- Ter verbetering van de kwaliteit van ventilatiesystemen in residentiële gebouwen:
- om gezonde, comfortabele en energiezuinige gebouwen te creëren.
- om een goede werking van ventilatiesystemen te controleren.
- kwaliteitsverbetering van ventilatie-installatie te garanderen.
Sinds 1 januari 2016, in het Vlaamse Gewest.
Op basis van de meest recente bouwplannen wordt het ventilatievoorontwerp opgemaakt. Op deze plannen wordt de ventilatie-installatie, voorzien van alle eisen volgens de technische specificatie “STS-P 73-1”, voorgesteld.
Na uitvoering van de ventilatie-installatie werken wordt het ventilatieprestatieverslag opgemaakt. Dit verslag vermeldt alle prestaties van het aanwezige ventilatiesysteem. Dit impliceert het uitvoeren van verschillende metingen (ventilatiedebieten, vermogen, …) en acteren van verscheidene relevante technische gegevens.
Een persoon, erkend bij een kwaliteitsorganisatie. De erkenning wordt bekomen door het afleggen en slagen van een theoretisch en praktisch examen. Eigen erkende personen van het team van onze onderneming voeren zelf alle noodzakelijke werkzaamheden uit om de nodige rechtsgeldige verslagen te bekomen. Onze onderneming is in het bezit van alle eigen, nodige, gekalibreerde, meetinstrumenten, zoals voorgeschreven in de wetgeving.
De EPB-aangifteplichtige. Deze moet voor de uitvoering van het bouwproject aangesteld en betrokken worden bij de opgelegde prestaties van de ventilatie-installatie.
Alle nieuwe en ingrijpend energetisch te renoveren wooneenheden met stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of melding vanaf 1 januari 2016.
VOOR uitvoeringsfase
Voor de indiening EPB-startverklaring
- Ventilatievoorontwerp (VVO) dient opgeladen te worden in de databank van een keuringsorganisme.
NA uitvoeringsfase
Voor de indiening EPB-eindverklaring
- Ventilatieprestatieverslag (VPV) dient overgedragen te worden aan de EPB-verslaggever. Deze verslaggever houdt rekening met het verslag bij de opmaak van de EPB-eindberekening.