Veiligheidscoördinatie
Veiligheidscoördinatie is verplicht voor alle bouwwerken waarbij minstens twee partijen tegelijk of achtereenvolgens aanwezig zijn op de werf, ongeacht de aard, de omvang, de oppervlakte, de risicograad of de kostprijs van de werken. Dit kan zowel tijdens het ontwerp alsook tijdens de bouwwerken plaatsvinden.
Ook leveranciers van bouwmaterialen, aannemers en bv. het aansluiten van verschillende nutsvoorzieningen door de nutsmaatschappijen (gas, water, elektriciteit), keuringsorganisme, … worden als afzonderlijke partijen aanzien.
Veiligheidscoördinatie is zowel van toepassing bij particuliere bouwopdrachten als voor vennootschappen.
Vermits een bouwplaats een steeds evoluerend karakter heeft, moet de veiligheidscoördinator er voor zorgen dat de supplementaire risico’s, die ontstaan, als gevolg van de interactie van verschillende partijen word ingedijkt.
Er is dus iemand nodig met ervaring en beroepskennis, zodat de continu veranderende wet- en regelgevingen stipt kunnen gevolgd worden. De coördinatieopdracht mag tijdens ontwerpfase en uitvoering van de werken door dezelfde persoon worden vervuld.
In geval van privatieve particuliere opdrachten is het de architect die wettelijk de veiligheidscoördinator aanstelt.
Bij bouwprojecten met een commerciële eigenschap is het de bouwheer die aanstelt.
1. Ontwerpfase
De veiligheidscoördinator moet vóór de start van de werken een analyse van het ontwerpplan uitvoeren en gezondheids- en veiligheidsplan opstellen zodat architecten, bouwheren en/of aannemers deze info kunnen verwerken in hun lastenboeken.
2. Tijdens de werken
De veiligheidscoördinator controleert regelmatig dat de afgesproken preventiemaatregelen zoals bepaald in het veiligheids- en gezondheidsplan worden toegepast op de werf. Hij maakt hiervan een verslag met hierin zijn bevindingen, voorzien van fotomateriaal, en verstuurt dit naar bouwheer (opdrachtgever), ruwbouwaannemer en architect.
Deze documenten worden tevens gebundeld in een “coördinatiedagboek”. Alle betrokkenen hebben hiertoe steeds toegang door middel van een verkregen paswoord en login.
3. Na beëindiging van het project
Na de werken wordt een “postinterventiedossier” (PID) afgeleverd met alle relevante informatie, verkregen van de verschillende partijen, en alle maatregelen die u moet nemen bij latere onderhouds- of verbouwingswerken.