BEMIDDELING IN BURGERLIJKE- EN HANDELSZAKEN
Bemiddeling is een vertrouwelijk en gestructureerd proces van vrijwillig overleg tussen conflicterende partijen met de medewerking van een onafhankelijke, neutrale en onpartijdige derde die de communicatie vergemakkelijkt en poogt de partijen er toe te brengen zelf een oplossing uit te werken. (Ger. Wetboek art. 1723 – 1737)
Bemiddeling in burgerlijke– en handelszaken wordt aangewend voor geschillen tussen klant en leverancier, tussen aandeelhouders, bij betaling van een factuur, geschillen in verband met huisvesting of mede-eigendom, ….
De bemiddelaar is de partijenbeweger.
Hij tracht partijen dan ook het traject vanuit de impasse naar de oplossing te laten volgen.
Bemiddeling is een vrijwillig vertrouwelijk overlegproces voor het oplossen van geschillen tussen partijen met de hulp van een onafhankelijke en onpartijdige bemiddelaar, die een aanvaardbaar akkoord tracht te vinden voor alle partijen.
Een bemiddelaar is een persoon die hiervoor een specifieke opleiding heeft gevolgd en als bemiddelaar wordt erkend na het volgen van het verplichte aantal uren opleiding en geslaagd is in het bijhorende examen. De bemiddelaar is gehouden om zich regelmatig bij te scholen.
De partijen zelf kiezen de bemiddelaar, vermits ze in deze het volledige vertrouwen moeten hebben.
Als partijen van mening verschillen en er zelf niet uitkomen.
- Vrijwillige bemiddeling: de partijen doen zelf beroep op een bemiddelaar, zonder tussenkomst van een rechter.
- Gerechtelijke bemiddeling: in het kader van een gerechtelijke procedure kan op voorstel van de partijen of de rechter beroep gedaan worden op bemiddeling, waarbij de gerechtelijke procedure wordt opgeschort.
- Alle betrokken partijen (gezamenlijk of apart)
- De bemiddelaar zelf
- Eventueel een expert in het voorwerp van het geschil (bv. advocaat, jurist, notaris, ingenieur, bedrijfsrevisor, accountant, fiscalist, architect of een ander gespecialiseerd deskundige)
Bemiddeling is sneller en minder duur dan een gerechtelijke procedure.
Partijen komen zelf, met de hulp van de bemiddelaar, tot een oplossing voor hun geschil.
Er kan een akkoord bereikt worden dat voldoet aan de behoeften van alle partijen.
Indien de bemiddeling wordt beëindigd zonder akkoord, dan kan deze beëindiging niet in het nadeel spelen van één van de partijen.
Bemiddeling kan uiteraard enkel succesvol zijn als de partijen bereid zijn om naar elkaar te luisteren, samen te zoeken naar compromissen, elkaar volledige informatie te verstrekken, zich met respect tegenover elkaar te gedragen en geen acties te ondernemen die de bemiddeling bemoeilijken of belemmeren.
In het bemiddelingsprotocol bepalen de partijen en de bemiddelaar het ereloon en de onkosten van deze laatste, alsook de wijze waarop dit wordt aangerekend en betaald.
Volgens de vigerende wetgeving betalen de partijen elk de helft van het ereloon en de onkosten, tenzij in het bemiddelingsprotocol anders is overeengekomen.