Energie

Blowerdoor

Een Blowerdoortest, pressurisatieproef of luchtdichtheidsmeting is een praktisch onderzoek naar luchtlekken, warmteverliezen of geurhinder in een gebouw.

Door middel van een ventilator wordt lucht in en uit het gebouw geblazen. Hierdoor ontstaat een drukverschil tussen het binnen –en buitenklimaat waardoor bestaande luchtlekken kunstmatig worden geaccentueerd.
Met behulp van een warmtebeeldcamera of rookstaafjes worden de luchtlekken snel en efficiënt opgespoord.

De Blowerdoortest kan uitgevoerd worden vanaf een winddicht afgewerkt stadium (Blowerdoortest methode B), waardoor nog aanpassingen naar afwerkingen kunnen uitgevoerd worden. In het kader van de EPB-berekening is een volledige luchtdichte afwerking vereist (Blowerdoortest methode A).
Enkel de resultaten van deze testmethode A mogen in de eindberekening van EPB-verslaggeving aangewend worden.

Het doel van de Blowerdoortest is het meten van de luchtdichtheid van een gebouw. Het resultaat van de meting wordt momenteel door professionele bouwpartners gebruikt in het kader van de EPB-verslaggeving en geeft een realistische weergave van de energiezuinigheid van het gebouw. Inzake passieve gebouwen is een resultaatgerichte luchtdichtheidsmeting verplicht opgelegd door de overheid.

Bij de intrede van het kwaliteitskader (conform STS-P 71-3) in 2015 is Adviesbureau Dirk De Groof bvba en diverse medewerkers gecertificeerd en geregistreerd als erkend luchtdichtheidsmeter. Regelmatige controles door deze kwaliteitsorganisatie zorgen er voor dat de uitvoering gebeurt volgens de richtlijnen van de technische specificaties. Elke meting is voorzien van een conformiteitsattest, die de kwaliteit en de integriteit van de meting garandeert.

E-peil premie (Eandis: http://www.eandis.be/nl/klant/energie-besparen/overzicht-premies)
E-peil premie (Infrax: http://www.infrax.be/nl/premies-en-acties/premies/premie-overzicht)

E-peil korting OV (http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/kopen-en-verkopen/vermindering-van-de-onroerende-voorheffing-voor-een-energiezuinig-nieuw-gebouw)

Feit: "Indien een gebouw 15% luchtdichter gemaakt wordt, zal 10% minder energie verbruikt worden."