Energie Advies Procedure (EAP)
In een woning kan vaak op een eenvoudige manier veel energie bespaard worden. In de eerste plaats moet worden uitgezocht waar de grote energievreters zich bevinden. Zodra die bekend zijn, kan worden gezocht naar maatregelen en oplossingen om het energieverbruik terug te schroeven.
Een energieaudit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie in uw woning kan worden bespaard. In een energieaudit gebeurt een onderzoek naar het verwarmingssysteem, sanitaire installatie, de isolatie van de woning, het gebruik van zonne-energie,… Kortom, de volledige energiehuishouding van de woning wordt doorgelicht.
Verschillende simulaties worden uitgevoerd zodat de juiste keuze van investering kan gemaakt worden.
Bent u van plan uw woning te renoveren, dan is dit het aangewezen moment om een energie-audit te laten uitvoeren, zodat de juiste energetische investering kan gebeuren.
- (Grote) energiebesparing mogelijk indien de voorgestelde maatregelen worden uitgevoerd.
- Inzicht in de energiestromen in uw woning.
- Technische informatie over hoe de maatregelen correct kunnen worden uitgevoerd.
- Concrete, correcte info en advies.
Erkende energiedeskundigen (type B) worden verplicht een softwarepakket, ter beschikking gesteld door de overheid, te gebruiken om deze audits in woningen uit te voeren. De audit gaat dieper in op de energetische aspecten van:
- De gebouwschil (= het geheel van vloer, muren, dak)
- De verwarmingsinstallatie
- De sanitaire installatie
Als resultaat wordt aangegeven op welke vlakken de opgemeten woning onderpresteert t.o.v. de huidige gangbare minimumwaardes.
De energiedeskundige brengt het gebouw energetisch in kaart. Concreet wil dit zeggen:
- De bestaande muren, deuren, vensters en vloeren worden geanalyseerd.
- De verschillende huidige isolaties in de verschillende bouwdelen worden onderzocht.
- De verwarmingstechnieken en sanitaire installaties worden bekeken.
Door volgende gegevens of documenten ter beschikking te stellen, kan het bezoek ter plaatse en de audit vlotter verlopen:
- Facturen van gas, stookolie, elektriciteit.
- Eventuele facturen of technische informatie van vroegere ingrepen op energievlak (dakisolatie, vernieuwen stookketel of boiler, …).
- Een schets van de buitenkant van het gebouw met afmetingen van alle buitengevels, deuren, ramen, vloeren, … te maken.
- Een plan van de woning (of indien niet bestaand, een schets).
Als energie-auditeur worden specifieke en praktisch haalbare aanbevelingen geformuleerd in een specifiek, op maat gemaakt, adviesverslag ter verbetering van de energieprestatie van het bestaande gebouw.